Studiedag

Afbeelding projectleider

 

Op 25 november 2021 vond de afsluitende studienamiddag van het MATCHeN-project plaats. We blikken met veel plezier terug op die uiterst boeiende en geslaagde dag.

 

 

Workshops

Tijdens de studiedag kon je deelnemen aan verschillende interactieve workshops. We delen graag de presentaties van de sprekers.

 

Afbeelding workshop app

 

Een app om meertalig te communiceren met anderstalige ouders van jonge kinderen

Deelnemers leerden in deze workshop werken met een app die hen toelaat om te communiceren met anderstalige ouders van jonge kinderen– of liever, met 4 apps in 1. Al doende ontdekten ze welke van de vier functies het meeste aansloot bij hun communicatienoden en die van een patiënt. 

Bekijk de presentatie.

 

Van start met e-learning in de zorg 

In deze inspiratiesessie gingen we, samen met experten en ervaringsdeskundigen, op zoek naar antwoorden op een aantal vragen. Hoe pak je e-learning over meertalig communiceren met anderstaligen aan als organisatie of als werknemer? Wat zijn voor- en nadelen, randvoorwaarden, kosten? Werkt e-learning voor elk typeorganisatie, doelpubliek, content? Hoe start je een e-learningtraject? Waar houd je rekening mee? Hoe implementeer je? Op welke termijn plan je? Wat leerde de MATCHeN-ervaring ons?

Benieuwd naar het antwoord op al die vragen? We combineerden de presentatie en de mondelinge bijdrage van de sprekers in deze video. Liever geen audio? Bekijk de presentatie.

 

Alliantiefonds: digitale ondersteuning bij taalbarrières in de zorgAfbeelding workshop alliantiefonds

Taalbarrières hebben een negatieve impact op de kwaliteit van zorg. Wat als … digitale tools je op deze momenten kunnen ondersteunen? Tijdens deze workshop kregen deelnemers tips and tricks voor het gebruik van digitale tools. Daarna gingen ze zelf aan de slag met websites en apps die ze kunnen inzetten. 

Meer info over het gebruik van digitale tools ter ondersteuning van communicatie met anderstaligen vind je in de brochure 'Digitaal wijzer communiceren met anderstaligen in de zorg'. 

Bekijk de presentatie.

 

Een kennisplatform om meertalige informatie in de zorg te delen

Tijdens deze workshop maakten deelnemers kennis met de vele mogelijkheden die het MATCHeN-kennisplatform vandaag al biedt. Ze konden zelf uittesten wat het MATCHeN-kennisplatform in hun dagelijkse praktijk kan betekenen. Daarnaast demonstreerde het team ook het toekomstige potentieel op een dynamische manier, zowel als bron van informatie als voor kennisuitwisseling.

Ga aan de slag met het kennisplatform.

 

Panel

Onder het motto "Voor en door practici" organiseerden we ook een panelgesprek gemodereerd door Prof. dr. Piet Hoebeke, kliniekhoofd kinderurologie en reconstructieve urologie (UZ Gent). Het panel bestond uit:

  • Hanan Ben Abdeslam - Coördinator - vroedvrouw (Volle Maan in Brussel), trainer en ontwikkelaar van de cultuursensitieve anticonceptie en zwangerschapsvoorlichtingskoffer
  • Dr. Stéphanie De Maesschalck - Huisarts, gastprofessor diversiteit, trainer communicatievaardigheden aan vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg (UGent)
  • Patricia Fruyt - Diensthoofd patiëntenbegeleiding en administratie, o.a. sociale dienst, diversiteit en interculturele bemiddeling (UZ Gent)
  • Dr. Sara Debulpaep - Adjunct-kliniekhoofd, verbonden aan de Specialistische pediatrische afdeling (UZ Gent)
  • Els Meerbergen - Expert kankerzorg bij Kom op tegen Kanker

 

Team MATCHeN

Foto's

Onze fotografe slaagde erin om de hele studienamiddag vast te leggen. Je kan alle foto's bekijken via deze link.

 

                                                                                    

 

                                                                                                                                                        Het MATCHeN-team

Aftermovie MATCHeN studiedag

Remote video URL